Czytaj także: Doskonałe przepisy wigilijne
Spraw rybę. Z głowy usuń oczy i skrzela, opłucz ją i natrzyj solą. Jeśli masz suszone grzyby mocz je przez kilka godzin, następnie gotuj w tej samej wodzie, osącz i posiekaj. Pieczarki wystarczy oczyścić i posiekać. Na patelnię włóż 2 dag masła, rozgrzej je i dodaj grzyby i podlewając dwiema łyżkami wody, duś przez chwilę.
Aby powstał karp faszerowany grzybami, musisz najpierw utrzeć 3 dag masła z żółtkami, dodaj schłodzone grzyby, pianę ubitą z białek, bułkę tartą, sól i pieprz.
Farszem napełnij rybę i zaszyj ją. Wysmaruj żaroodporne naczynie masłem i włóż do niego rybę. Polej ją masłem, które pozostało. Oczywiście musisz je wcześniej roztopić. Ryba pieczona powinna przebywać w piekarniku około 40 minut. W tym czasie kilka razy podlewaj ją powstającym sosem (będziesz musiała uzupełniać go wodą). Karp nadziewany grzybami jest już prawie gotowy. Kiedy się upiecze, polej go osoloną śmietaną i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut. Przed podaniem potrawy wigilijnej posyp ją posiekaną zieleniną.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?