18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy Wigilijne: karp faszerowany grzybami

Redakcja
Polskapresse
Składniki: karp, 20 dag suszonych borowików lub świeżych pieczarek, 10 dag masła, 2 jajka, 150 ml śmietany, 5 łyżek bułki tartej, sól, biały pieprz, natka lub koperek

Czytaj także: Doskonałe przepisy wigilijne

Spraw rybę. Z głowy usuń oczy i skrzela, opłucz ją i natrzyj solą. Jeśli masz suszone grzyby mocz je przez kilka godzin, następnie gotuj w tej samej wodzie, osącz i posiekaj. Pieczarki wystarczy oczyścić i posiekać. Na patelnię włóż 2 dag masła, rozgrzej je i dodaj grzyby i podlewając dwiema łyżkami wody, duś przez chwilę.
Aby powstał karp faszerowany grzybami, musisz najpierw utrzeć 3 dag masła z żółtkami, dodaj schłodzone grzyby, pianę ubitą z białek, bułkę tartą, sól i pieprz.
Farszem napełnij rybę i zaszyj ją. Wysmaruj żaroodporne naczynie masłem i włóż do niego rybę. Polej ją masłem, które pozostało. Oczywiście musisz je wcześniej roztopić. Ryba pieczona powinna przebywać w piekarniku około 40 minut. W tym czasie kilka razy podlewaj ją powstającym sosem (będziesz musiała uzupełniać go wodą). Karp nadziewany grzybami jest już prawie gotowy. Kiedy się upiecze, polej go osoloną śmietaną i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut. Przed podaniem potrawy wigilijnej posyp ją posiekaną zieleniną.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto