18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy Wigilijne: kruche pierogi z kapustą, kminkiem i grzybami

Redakcja
Polskapresse
Składniki - ciasto: 2 szklanki mąki, 100 g masła, 8 łyżek gęstej śmietanki, 2 jajka, szczypta soli. Farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 300 g suszonych grzybów Od 3 do 5 łyżek kminku (w zależności od upodobań), 2 cebule, 1/3 szklanki oleju, sól i pieprz do smaku.

Czytaj także: Doskonałe przepisy wigilijne

Ciasto: do mąki dodać masło i razem dobrze wymieszać, następnie dodać śmietankę oraz jajka i sól. Wyrobić jednolite ciasto. W ten sposób wyrobione ciasto wstawić na od 1,5 do 2 godzin do lodówki.

Farsz: Grzyby zalać ciepłą wodą. Gdy zmiękną – odcedzić, następnie dodać do kapusty i ugotować. Po ugotowaniu kapustę z grzybami odcedzić i drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Posiekaną cebulę usmażyć na oleju i dodać do niej kapustę z grzybami. Wszystko podsmażyć. Doprawić do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, jedną odstawić do miseczki, a drugą rozwałkować w kształt prostokąta i pokroić w małe kwadraty. Na środek każdego z nich położyć porcję farszu i po przekątnej skleić pieróg (może nam w tym pomóc posmarowanie brzegów odrobina wody). Wierzch posmarować mlekiem. Tak przygotowane pierogi ułożyć na blasze i upiec na złoty kolor.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto