Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na grasice cielęcą z grzybami i owocami leśnymi **
Składniki:
400 g grasicy cielęcej, oczyszczonej i sparzonej
200 g świeżych kurek
120 g świeżych borowików
2 ząbki czosnku
oliwa
4 gałązki tymianku
50 ml białego wina
100 g świeżych borówek
50 g świeżych malin
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grasicę obgotować w wodzie z solą przez 5 min, następnie podzielić na mniejsze kawałki. Grzyby podsmażyć na oliwie. Na tej samej patelni podsmażyć grasicę, przyprawić solą i pieprzem. Wino zredukować (odparować) na patelni, dodać obsmażone wcześniej grzyby. Sosem, który powstanie z obsmażania polać grasicę i chwilę dusić, następnie zagęścić zimnym masłem, dodać borówki i maliny. Całe danie udekorować listkami pietruszki.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?