Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na grasice cielęcą z grzybami i owocami leśnymi **
Składniki:
400 g grasicy cielęcej, oczyszczonej i sparzonej
200 g świeżych kurek
120 g świeżych borowików
2 ząbki czosnku
oliwa
4 gałązki tymianku
50 ml białego wina
100 g świeżych borówek
50 g świeżych malin
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grasicę obgotować w wodzie z solą przez 5 min, następnie podzielić na mniejsze kawałki. Grzyby podsmażyć na oliwie. Na tej samej patelni podsmażyć grasicę, przyprawić solą i pieprzem. Wino zredukować (odparować) na patelni, dodać obsmażone wcześniej grzyby. Sosem, który powstanie z obsmażania polać grasicę i chwilę dusić, następnie zagęścić zimnym masłem, dodać borówki i maliny. Całe danie udekorować listkami pietruszki.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?