Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Polędwiczka po nałęczowsku z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi
Składniki:
250 g polędwicy
kilka borowików
brokuł
1/2 kalafiora
2 duże marchewki
cebula
śmietanka 30-proc.
ziemniaki
jajko
łyżka mąki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kroimy brokuł, kalafior i marchewkę. Warzywa wrzucamy do garnuszka i gotujemy na parze. Następnie przygotowujemy sos borowikowy. Grzyby i cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy śmietankę, która zagęści sos. Ziemniaki i marchewkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami, dodajemy jajko, mą-kę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Placki smażymy na oliwie aż nabiorą złotego koloru.
Na końcu przygotowujemy polędwiczkę. Mięso wcześniej marynujemy w ulubionych przyprawach i grillujemy na gorącej patelni. Po przyrządzeniu kładziemy na talerz polędwiczkę, polewamy sosem borowikowym i podajemy z plackami ziemniaczanymi i warzywami.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?