Lody to żadna nowość
Ten lodowy deser na bazie śmietanki lub soków owocowych znany jest od blisko 5 tysięcy lat. Jego produkcję rozpoczęli Chińczycy. Mówi się, że w czasach antycznych Aleksander Wielki raczył swoich żołnierzy tym ekskluzywnym deserem po wygranych bitwach. Był to produkt ekskluzywny i trudny w pozyskaniu ze względu na trudności w pozyskaniu lodu, który sprowadzany był z wysokich gór. Na początku kruszony lód skrapiano winem i miodem, dodawano także soki z owoców. Słynny kogel mogel połączony ze śmietanką i zamrożony powstał dopiero w czasach renesansu. W późniejszych czasach, ekspertami w tworzeniu lodów byli Wenecjanie i Sycylijczycy. Natomiast do Francji lody trafiły prawdopodobnie za sprawą Katarzyny Medycejskiej. Tam też w 1686 roku powstała pierwsza lodziarnia - Cafe Procope.
W Polsce lody zawdzięczamy Augustowi III. Pogłoski o nich pochodziły od dyplomatów, którzy zajadali się tym rarytasem w Turcji. Król postanowił ściągnąć ten deser na polski dwór i serwować go podczas wielkich wydarzeń. Słodkość stała się tak popularna, że aż znalazła się w "Panu Tadeuszu" epopeii wielkiego polskiego wieszcza, Adama Mickiewicza:
I o kłótni Rejtana z książęciem Denassów,
Ale goście tymczasem skończyli jeść lody
I z zamku na dziedziniec wyszli dla ochłody.
Tam włość już kończy ucztę, krążą miodu dzbany,
Muzyka już się stroi i wzywa na tany;
Jedna z pierwszych polskich receptur na lody pochodzi z 1880 roku z książki kucharskiej Florentyny Niewiarowskiej. Za rozkwit popularności lodów w Polsce uważa się okres międzywojenny, kiedy na ulicach największych miast pojawiły się wózki z lodami w wafelku.
W latach 30. ubiegłego wieku pojawiły się lody pakowane, które mogliśmy zabrać i zjeść w domu. Natomiast w czasach PRL -u królowały lody Calypso i Bambino.
Wcale nie tak kaloryczny deser
Wbrew panującym opiniom, lody są jednym z najmniej kalorycznych deserów. Porcja lodów (100g) to mniej niż 200 kcal. Można to porównać do 2 szklanek coli, lub 3 jabłek. Aby spalić porcję lodów wystarczy pojeździć na rowerze przez 13 minut. To praktycznie nic w porównaniu z innymi dostępnymi deserami na rynku.
Smaki, kształty, rodzaje
Lodziarnie prześcigają się w ilości smaków lodów. Oprócz tradycyjnych śmietankowych, czekoladowych i truskawkowych możemy teraz spróbować lodów o smaku słonego karmelu, sorbetów z egzotycznych owoców, a nawet lodów o smaku piwa, czy specjałów regionalnej kuchni. Właśnie w wakacje panuje boom na te lodowe przekąski. Wtedy też powstaje najwięcej smaków.
Sezon na ten mrożony deser trwa w pełni, więc warto przejrzeć nasz przewodnik po najlepszych lodziarniach w województwie lubelskim. Lody to także doskonała przekąska podczas wakacyjnych wycieczek po naszym pięknym województwie. Gdzie według internautów są najlepsze lody? Przekonaj się i wybierz się do tej lodziarni jak będziesz w pobliżu!
Kliknij w przycisk „zobacz galerię” i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
- Przenieśli się w czasie. Letnia potańcówka w skansenie. Zdjęcia
- Lubelskie burze w obiektywie naszych Czytelników. Zobacz na zdjęciach potęgę żywiołu
- Młoty poszły w ruch! Najlepsi kowale zjechali do Wojciechowa. Zobacz zdjęcia
- Za nami 3. dzień niesamowitego festiwalu. Zobacz zdjęcia
- Barwnym korowodem rozpoczęły się XXXVII Międzynarodowe Spotkania Folklorystyczne
- To więcej niż muzyka. Trwa Festiwal "Wschód Kultury - Inne Brzmienia". Zdjęcia
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?