Nasz rodzimy mistrz sztuki kulinarnej wygrał przepisem na filet z barweny, który prezentujemy poniżej:
Obrane ziemniaki kroimy w cienkie paski, tzw. łuski i blanszujemy. Barwenę smarujemy rozbitym jajkiem i nakładamy na nią łuski z ziemniaka, wkładamy do lodówki aby łuski z ziemniaka zastygły na filecie. Przed wydaniem obsmażamy ją od strony nałożonych ziemniaków, na delikatnym ogniu na patelni. Dodatkiem do barweny są grillowane warzywa oraz sos buerre blanc.
Przepis na sos:
Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Następnie podlewamy szampanem Perrier Jouet. Odparowujemy alkohol i dorzucamy kapary oraz śmietanę. Redukujemy o połowę i doprawiamy do smaku. Wszystko ładnie układamy na talerzu.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?