MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Kolejna Senioriada w Nowej Dębie. Atrakcji nie brakowało [ZDJĘCIA]

Kolejna Senioriada w Nowej Dębie. Atrakcji nie brakowało [ZDJĘCIA]

59-letni gwiazdor znowu zostanie ojcem! Będzie to jego czwarte dziecko!

HIT DNIA
59-letni gwiazdor znowu zostanie ojcem! Będzie to jego czwarte dziecko!

Polecamy

Matura z informatyki 2024. Arkusz CKE zamieścimy niebawem. Sprawdź

Matura z informatyki 2024. Arkusz CKE zamieścimy niebawem. Sprawdź

Policja podsumowała akcję - 2000 wykroczeń i 23 osoby bez prawa jazdy

Policja podsumowała akcję - 2000 wykroczeń i 23 osoby bez prawa jazdy

Volvo nie ustąpiło pierwszeństwa ciężarówce. Kierowca i dwie pasażerki w szpitalu

Volvo nie ustąpiło pierwszeństwa ciężarówce. Kierowca i dwie pasażerki w szpitalu