Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem...
fot. liudmilachernetska/123rf.com

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Które są lepsze – sadzone czy jajecznica? Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 5. Jajka surowe

Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem czystego białka, a także lektorzy czy piosenkarze ze względu na nawilżanie przez nie błon śluzowych. Jednak surowe jajka to nie tylko jajka wypijane prosto ze skorupki, ale też stosowane np. na kogel-mogel czy do przygotowania tiramisu. Niestety, wbrew pozorom jedzenie surowych jajek nie pozwala na przyswojenie wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Dodatkowo istnieje zagrożenie zakażenia groźnymi bakteriami Salmonelli. Jeśli jednak mimo to chcemy spożywać surowe jajka to przed użyciem powinniśmy je wyparzyć we wrzątku. Należy również pamiętać, aby bezpośrednio przed każdym użyciem jajek je umyć.

Zobacz również

Ogromny pożar na Dolnym Śląsku! Płonie składowisko odpadów

AKTUALIZACJA
Ogromny pożar na Dolnym Śląsku! Płonie składowisko odpadów

Drogi w Redkowicach i Nowęcinie bezpieczniejsze

Drogi w Redkowicach i Nowęcinie bezpieczniejsze

Polecamy

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Tragiczny finał poszukiwań 64-latka. Pies policyjny znalazł jego zwłoki w rowie

Tragiczny finał poszukiwań 64-latka. Pies policyjny znalazł jego zwłoki w rowie

Zamość ma wiceprezydenta. Nowa miotła dosięgła także miejskich spółek

Zamość ma wiceprezydenta. Nowa miotła dosięgła także miejskich spółek