MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zacznijmy od tego, że większość czipsów nie jest z...
fot. draghicich/123RF

Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać

Chipsy smakowe

Zacznijmy od tego, że większość czipsów nie jest z ziemniaków, tylko z mączki ziemniaczanej z dodatkiem soli i cukru. Porcja 100 g może zapewniać nawet 2 g soli, podczas gdy jej bezpieczna ilość dzienna to tylko 5 g. Na dodatek aż 30-40 proc. produktu stanowią tłuszcze. W wysokiej temperaturze smażenia część z nich ulega utlenieniu do szkodliwych związków, a ze skrobi powstaje rakotwórczy akrylamid. Do tego dołóżmy glutaminian sodu, produkty z serwatki i przetworzone składniki białkowe stosowane jako aromaty i wzmacniacze smaku, i zyskujemy niebezpieczną mieszankę.

Jeśli lubisz chipsy, wybieraj te z krojonych ziemniaków (najlepiej ze skórką) z solą i/lub ziołami, które zawierają do 1 g oraz 20-25 g tłuszczu w 100 g.

Zobacz również

Noc Muzeów w Lęborku przyciągnęła tłumy mieszkańców zainteresowanych historią miasta

Noc Muzeów w Lęborku przyciągnęła tłumy mieszkańców zainteresowanych historią miasta

Arkadiusz Miłoszewski, trener Kinga Szczecin: Mamy jeszcze dużo do poprawy

Arkadiusz Miłoszewski, trener Kinga Szczecin: Mamy jeszcze dużo do poprawy

Polecamy

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Ola Adamczuk z MDK w Chełmie laureatką Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego

Ola Adamczuk z MDK w Chełmie laureatką Ogólnopolskiego Konkursu Plastycznego

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków