Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem...
fot. hyeonju88/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Warzywa liściaste jako źródło zatruć

To właśnie „zielenina” bywa najczęstszym powodem dolegliwości trawiennych, choć na szczęście zwykle niegroźnych. Na co więc zwrócić uwagę? Przede wszystkim na gotowe do spożycia mieszanki sałat, w których każdy z użytych gatunków psuje się w innym tempie.

Przed spożyciem liście należy dokładnie myć, usuwając dokładnie resztki ziemi, a następnie osuszać; nie jest to jednak zalecane wtedy, gdy mają być później przechowywane.

Warto też zwrócić uwagę na poszczególne liście szpinaku (i w razie konieczności wyrzucać nietrwałe, najmłodsze i przez to najstarsze wąskie listki), kępki roszponki oraz główki sałat sprzedawane bez opakowania.

Zobacz również

Zabójca sprzedawczyni w sklepie pod Tarnowem usłyszał wyrok po 23 latach od zbrodni

Zabójca sprzedawczyni w sklepie pod Tarnowem usłyszał wyrok po 23 latach od zbrodni

Taka akcja pod Krakowem! Ocalili tysiące żab w Dolinie Będkowskiej. Zdjęcia

Taka akcja pod Krakowem! Ocalili tysiące żab w Dolinie Będkowskiej. Zdjęcia

Polecamy

Zmarła Anna Gruszkiewicz, wieloletnia wicedyrektor Orkiestry Symfonicznej w Zamościu

Zmarła Anna Gruszkiewicz, wieloletnia wicedyrektor Orkiestry Symfonicznej w Zamościu

Poszukuje innowacji, żeby walczyć z niekorzystnymi zmianami w naturze

Poszukuje innowacji, żeby walczyć z niekorzystnymi zmianami w naturze

Pomysł na weekend: jak biwakować legalnie w lesie? Gdzie znaleźć miejsca biwakowe?

Pomysł na weekend: jak biwakować legalnie w lesie? Gdzie znaleźć miejsca biwakowe?