Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła Salmonellę z gr. O7 w 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety.
Choć produkt jest przeznaczony do jedzenia wyłącznie po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, to jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Dlatego GIS wydał ostrzeżenie publiczne w tej sprawie.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
- Numer partii: 2261003002
- Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
- Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił o sprawie powiatowego lekarza weterynarii w Kutnie, który skontrolował zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie oraz wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania kwestionowanej partii produktu.
Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie ustalił listę dystrybucyjną oraz rozpoczął wycofanie ze sklepów zakwestionowanego produktu. Właściciel firmy zaplanował też mycie i dezynfekcję kwaśną zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego.
Zalecenia GIS dla konsumentów
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?