W skrócie
Przepis na tofu zmieniające życie to hit w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ważne, aby do panierki wykorzystać mąkę z dużą zawartością skrobi. W Polsce najlepiej sprawdza się do tego mąka ziemniaczana. Można ją mieszać w równych proporcjach z mąką kukurydzianą, aby uzyskać większą chrupkość. Tofu obtoczone mąką ziemniaczaną wchłonie płyn, tworząc apetyczny kleisty sos. Podpowiadamy, jak zrobić apetyczne tofu zmieniające życie.
W naszej galerii zobacz sposób podania tofu zmieniającego życie !
Tofu zmieniające życie – przepis na pyszne danie
Liczba porcji: dla 2–3 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 kostka tofu (180 g),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej.
Sos:
- 20 ml sosu sojowego,
- 10 g miodu,
- 70 ml wody,
- 2 cm świeżego korzenia imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Opcjonalnie:
- 5 g pasty miso,
- 3 g wędzonej słodkiej papryki.
Do smażenia:
- 30 ml oleju.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć tofu zmieniające życie
Jak zrobić tofu zmieniające życie?
Przygotowanie:
- Na początku tofu należy pokroić w kostkę i włożyć do woreczka strunowego. Następnie należy wsypać mąkę ziemniaczaną lub mieszankę mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. Woreczek należy poruszać kilka razy, aby mąka pokryła tofu.
- Na patelni należy rozgrzać olej i ułożyć na niej kostki tofu. Całość trzeba smażyć z obu stron, aż kawałki będą złoto-brązowe. Zajmie to około 4 minuty na każdą stronę.
- Usmażone kostki tofu trzeba wyjąć i położyć na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
- W trakcie smażenia się tofu należy przygotować sos w wysokiej szklance lub miseczce. Sos sojowy, miód i wodę należy dokładnie wymieszać, dodać starty korzeń imbiru i posiekany czosnek.
- Miłośnicy azjatyckiej kuchni mogą dodać pastę miso.
- W rondlu należy podgrzać powstały sos i wrzucić do niego usmażone kostki tofu. Całość gotować około mniej niż minutę.
- Tofu zmieniające życie jest gotowe, gdy sos będzie kleisty i oblepi usmażone kostki.
Z czym jeść tofu?
Ten rodzaj smażonego tofu znakomicie smakuje podany z ugotowanym brązowym ryżem i cienkimi plastrami marchewki. Można je udusić lub usmażyć razem z kawałkami panierowanej soi. Danie można posypać sezamem albo czarnuszką, aby nadać mu większą strukturę. Ponadto tofu zmieniające życie smakuje wybitnie podane z makaronem ryżowym, makaronem gryczanym, a także w bułce jako pożywna kanapka.
Nie tylko miód do tofu
W wersji wegańskiej dania, zamiast miodu polecamy sięgnąć po syrop z agawy lub syrop klonowy. Można także wykorzystać ciemny cukier muscovado albo brązowy cukier trzcinowy. Ważne, aby nie zrezygnować całkowicie z tego składnika. Dzięki temu zachowa się równowagę smaku pomiędzy słodkim, słonym i pikantnym.
Tofu śliwkowe
Zamiast miodu słodzikiem, który nada wyjątkowy smak owoców, będą powidła śliwkowe. Słodko-kwaśny smak śliwki będzie świetnie łączył się ze słonym smakiem sosu sojowego lub pasty miso. Przy tym będzie można wykorzystać zapasy przetworów nie tylko do deserów.
Pieczone tofu w panierce
Aby zrobić wersję fit, tofu można upiec w piekarniku. W tym przypadku tofu panierowane należy rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić równomiernie olejem. Tofu należy piec przez 15-20 minut w temperaturze 200°Celsjusza z termoobiegiem lub 220°Celsjusza z grzaniem góra-dół. Upieczone tofu należy dorzucić do sosu tak samo, jak w przypadku tofu smażonego.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?